موری بوئن(Murry Bowen) مبدع نظریۀ نظامهای خانواده (family system theory) است. او خانواده را یک واحد عاطفی و شبکهای از روابط درهم تنیده میپندارد که وقتی میتوان آن را درک کرد که از چارچوبی چندنسلی یا تاریخی آن را تحلیل کرده باشیم. به همین دلیل رویکرد او را خانواده درمانی بین نسلی نیز مینامند.
مشارکتهای نظری و اقدامات درمانی او با خانوادهها، نظریۀ او را به منزلۀ پلی کرده است که بین رویکردهای روانپویشی و دیدگاههای سیستمی ارتباط برقرار میکند.
بوئن روانپزشکی بود که در اواخر دهۀ 1940 به بررسی بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی پرداخت. وی از این بررسیها به رابطۀ هیجانی آن¬ها و مادرانشان پی برد و نام واکنش پذیری هیجانی آن¬ها از یکدیگر را هم زیستی یا وابستگی (symbiosis) نامید. در سال 1954 به NIMH رفت و خانواده هایی را که یک عضو مبتلا به اسکیزوفرنی داشتند را مورد بررسی قرار داد. وی متوجه دلبستگی اضطرابی میان فرد مبتلا و مادر وی شد. این افراد فاقد استقلال شخصی بودند و میان مادر و فرزند الگویی از نزدیکی و دوری هیجانی برقرار بود. پس از این بررسیها بوئن به بررسی خانواده هایی که کمتر مشکل داشتند پرداخت و متوجه کارکرد مشابه این خانواده ها با خانواده های دارای یک عضو مبتلا به اسکیزوفرنی شد- البته با شدت کمتر. یعنی همه ی خانواده ها در طول پیوستاری از تمایز و همجوشی قرار دارند.
منظور از این مفهوم انتقال نسل به نسل اضطراب است. در هر نسل فرزندی که بیشتر درگیر همجوشی خانواده است به سطح پایین تر تمایز خویشتن و اضطراب مزمن حرکت میکند. افراد در ازدواج شخصی را انتخاب میکنند که از لحاظ تمایز در سطح یکسانی هستند. در نتیجه ی ازدواج دو شخص با درجه ی تمایز پایین اضطراب در خانواده بیشتر و نسل به نسل منتقل میشود. به نظر بوئن تمام نسلها قسمتی از یک فرایند طبیعی پیوسته هستند. در این فرایند تصورمیشود که بدکاری شدید نتیجۀ عملکرد نظام هیجانی خانواده در طی چند نسل باشد.
6- موقعیت همشیر
از نظر وی خانواده ای سالم است که افراد از هم متمایز باشند و اضطراب در سطح پایینی باشد. از نظر وی علایم از فشار روانی ای که فراتر از تحمل فرد و توانایی وی در مدیریت آن است ناشی میشود و توانایی اداره ی فشار در گرو متمایز شدن فرد است. تمایز یافتن موجب انعطاف پذیری و پایایی روابط میشود. بوئن عامل زیربنایی بروز مشکلات را همجوشی هیجانی میداند که همانطور که گفتیم از نسلی به نسل بعد منتقل میشود.
تهیه شده در گروه علمی آموزشی رواد (دپارتمان روانشناسی)
تشکر از شما که این مقاله را تا انتها خواندید، مقالات و محصولات دیگری که ممکن است بپسندید:
بررسی کامل استعداد: استعداد ذاتی است یا اکتسابی؟
نکات جالبی از زندگی جان و جولی گاتمن (زوج روانشناس موفق)
اجرا + تفسیر + نمره گذاری آزمون رورشاخ با تخفیف ویژه!
آزمون میلون: احرا و تفسیر کامل آزمون میلون
حقایق پنهان از آزمایش استنلی میلگرام
کارگاه آمار و روش تحقیق: نکات کنکوری + ۴۰ ساعت فیلم + چندین پی دی اف!
میتوانید سوالات روانشناسی خود را از ما در گروه تلگرامی رواد بپرسید.
بستن *به این
نظر امتیاز دهید
*نام و نام
خانوادگی * پست
الکترونیک * متن پیام
|
شمارۀ همراه مدیر مؤسسه: 09102080014
تلفن:02833352721
دفتر مرکزی و حضوری: قزوین، خیابان نادری جنوبی، روبه روی آزمایشگاه فرزام، طبقه 2، مؤسسۀ رَواد (دکتر فاطمه حکیما)
دفتر آنلاین: قزوین خیابان توحید کوچه یوسفی، پلاک 7، طبقۀ سوم.
شمارۀ پشتیبان سایت و مدير اجرايي گروه و نشر رواد در تلگرام: 09012688878
ravaad@
تمامی خدمات و محصولات این سایت، حسب مورد دارای مجوزهای لازم از مراجع مربوطه میباشند و فعالیت های این سایت تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران است.